Вихователь — це особа, яка за дорученням народу має повсякденний доступ до найдорожчого народного багатства — розуму, думок, почуттів дітей, підлітків і юнацтва. В. О. Сухомлинський

Методичні родзинки

     
Методичні розробки вихователів




      Історично –  народознавчий   проект
         « Старший  від   усіх  хліб!»
Керівник   проекту:  Качанова  Валентина Олександрівна,       вихователь, спеціаліст  вищої   категоріїЗнам’янська
 спеціальна  загальноосвітня школа – інтернат  І – ІІІ ступенів
Учасники: учні групи  9 заг. та 9 спец.  класів, вихователь, батьки;
Вид  проекту :  практико – дослідницький;
За тривалістю: довготривалий;
За кількістю учасників: колективний;
За  кінцевим результатом:  практико – орієнтованим;
Термін  реалізації  проекту: 2016- 2017  навчальний  рік;
Домінуючий  у проекті вид діяльності: творча.

Етапи  проекту
v Пошуковий ( Визначення  теми, постановка мети, обговорення методів дослідження).
v Аналітичний  (Аналіз вхідної  інформації, спосіб оптимального способу  дослідження мети  проекту).
v Практичний   ( Виконання  запланованих кроків).
v Презентаційний  ( Оформлення остаточних результатів).
 Актуальність  проекту
Хліб – це   продукт  людської  праці , це – символ  благополуччя і  достатку.  Саме   хлібові    відведено  головне  місце  на  столі  і  в 
будні  і  свята. Без  нього  не  обходиться ні  один прийом їжі.
Діти повинні знати   про  сучасну  працю   людей,які вирощують
 хліб  інноваційну  техніку ( анкета), і ставлення людей до  хліба    
(невиховані  діти кидають хліб де прийдеться, ліплять фігурки).


Мета  проекту:
 познайомитися  із  історією  хліба, його  національними  особливостями, формувати і розширювати   знання про виробництво  хліба  і  різноманітність  булочних виробів.
Зрозуміти, яку цінність  має хліб, берегти його, шанувати.
Завдання  проекту:
*   Розширити  знання про  значення хліба  в   житті  людини;
*   Показати , якою  працею  здобувається хліб для людей;
*   Виховання бережливого  ставлення до  хліба;
*   Почуття  вдячності до людей сільськогосподарської праці.
Розробка  проекту:
Створити  середовище, поставити проблемні питання, які б
спонукали  дітей  цікавитись історією хліба, атрибутами для 
ігрової  діяльності, дидактичні  ігри, відеоматеріали.
Очікувані  результати:
v Сформувати у дітей  уявлення про цінності  хліба;
v Отримати  знання про  те, як  вирощувати хліб в
     старовину;
v Виховувати  інтерес до  професії  пекаря, праці  людей , що
беруть  участь  у  виробництві хліба;
v Виховувати  дбайливе  ставлення до  хліба.
Методи  дослідження:
Ø Збір  інформації;
Ø Конкурс  малюнків « Хлібом  славиться  земля!»
Ø Творча  і  практична  робота
« Як замісити  хліб?»
Ø Кулінарна хвилина « З  черствого хліба  блюда»;
Ø  Спостереження;
Ø Експеримент , інтерактивний   метод  « Карусель»;
Ø Аналіз.

Інтегровані  області:
·      Художня  творчість  ( аплікації, малювання)
Малювали  хлібні  поля, людей, які  вирощують хліб.
·       Пізнання
Ліплення з  солоного  тіста  вареників з картоплею, печінкою.
          Формування  святкового  столу з  домашньої  випічки
( домашні торти, млинці).
·       Соціалізація
Сюжетно  -  рольова гра « Вареничок».
Комунікативне  поле:
« Як  хліб на  стіл  прийшов»
« Якою  буває  хлібина»
« Як  спекти  хліб  вдома»
« Бережіть хліб»
 Працювали  групи  у  проекті:
І група  - дослідники  і  аналітики;
ІІ група -  народознавці;
ІІІ група -  художники;                                                                                                               Іv група –  творці;
Дослідницька  діяльність:
·       Розгляд  і  порівняння зерен ( жита, пшениці,ячменю. вівса);
·       Заочна  екскурсія  на  міні  пекарню.
Дослідницька  -  експериментальна  діяльність:
§  Перетворення  зерна  у  борошно ( ступка);
§  Вирощування  насіння  ( жита, пшениці, ячменю, вівса).
§  Змішування  тіста, випікання  у  домашніх  умовах  хлібо-
булочних виробів.
Технологічний  продукт:
·       Забезпечення духовної  єдності  поколінь.  виховання  по-
ваги до  людей праці;
·       Забезпечення  умов   для  самореалізації особистості
     відповідно  до  її   здібностей, суспільних та  власних інтересів;
·       Діти  отримають можливості на  практиці  відчути  важливе
значення хліба  для життя на землі.

Структура    діяльності    вихователя  учнів   і  батьків   під   час 
роботи  над  проектом
 Взаємодія  з  батьками:
1. Разом  з рідними знайти  прислівя, вірші,  легенди,обряди
    про  хліб.
2.Чаювання дітей  у  групі  з   домашньою  випічкою ( торти, пиріжки,  млинці).
3. Майстер – клас  « Вареничок».
4.Програма  « Готуємо  страви із черствого хліба»
Презентація  проекту  « Старший від  усіх хліб!»
І Ведуча.   
 Добрий день  Вам,  люди  щирі !
 Сьогодні  ми  зібралися, щоб  поговорити  про те,що  завжди  було
  турботою і  радістю  людини.
Ведуча.  Про те, без чого  не  житимуть  степові  долі, ні  світанки.
Ведуча.  Про  те, що  для  кожного  з  нас  необхідно як сонячне 
                 світло, як повітря,як тепло.
Вихователь. Я   запрошую  групу  « Дослідники і аналітики». Зав –
дання  цієї  групи   було  дослідити, як  хліб  потрапив  на  стіл та
провести  соціологічне  дослідження, опитування серед  вчителів,
друзів , рідних.

І   Група « Дослідники»
Історія  виникнення хліба на думку   істориків.
    Вперше   людина  почала   збирати  і  культивувати   хлібні  злаки
понад  15  тис. років тому.  Багато  років  тому  люди  їли  сирі зерна,
пізніше  навчились розтирати  їх  між  каменями, змішувати  з  во –
дою. Перший    хліб   був  у  похожий  на   рідку   кашу.  Цю    кашу  можна вважати  першим   хлібом.  Батьківщиною  хліба  вважають
Єгипет.
ІІ   Я  запрошую   групу  « Народознавців». Завданням цієї групи
було  дізнатися, яке  значення має  хліб  в  житті  людини, а також
вивчили  традиції   та    обряди   повязані   із  хлібом  в  Україні.
Хліб, сіль  в  українській  хаті  були  символом  гостинності. Хліб,
як  і  рушник    служив  оберегом, символом віри, надії, любові.
Ми  знаємо  багато  прислівїв  про  хліб:
1. Якщо  окраєць  на  столі. то  й життя  веселіше.
2. Без  хліба  суха бесіда.
3. Паляниця  -  хлібові  сестриця.
4. На  чорній  землі  білий  хліб  родить.
( Діти   читають   прислівя )
Ми   знаємо  народні  прикмети  про  хліб
1 Не  можна  губити  крихти від  їства, бо  миші   трубитимуть    
  збіжжя.
2. Не  можна    доїдати    хліб  після  когось -  забереш  його  силу  і         
    щастя.
ІІІ   Група  « Художники»  провела  конкурс  на  кращі  малюнки   
про   хлібне  поле, про  людей пекарів  « Хлібом  славиться  земля».
Ось  виставка  кращих  робіт  ( Горщак С.,  Маринич В., Лапіна А.. Свириденко Л.)
ІV    Група  « Творці»
Ми  взнали, що  норма  вживання хліба  на добу для дітей  200-
300  грам, підліткам 300 – 400  грам, дорослим  330  грам. Більше
Всього  потрібно  хліба  вживати людям з  фізичною  працею.
Учень:
Хліб – істотне  джерело  вітамінної  групи  В. Він  служить  повсякденним   постачальником   рослинної  клітковини.
Хліб – це  джерело  необхідних  організму  мінеральних  речовин,
а   саме   кальцію,  натрію, заліза.
Предки  учили  «  При  ситості   памятайте   про  голод».
                                 « В народі   хліб,  як   матір  поважай».
VІ   Учні   розповідають  « Притча про  хліб!»
 VІІ   Хвилини   сучасної   кулінарії  ( Відео)
 vІІІ  «Вчимося  готувати страви  з  черствого хліба»
         ( діти готують і пригощають гостей)
ІХ  Підсумок  презентації  проекту
Вікторина  «Все  про  хліб!»
1. В  чому причина  між  озимою  і  яровою пшеницею ( ярину  сіють  весною, а  озимину  восени, взимку).
2. Куди  зерно  везуть після збору? (на елеватор   для зерна)
3. Дитяча  гра, що  отримала  назву на честь цього хліба. (Коровай)
4. Гостей  зустрічають (хлібом з сіллю)

Правила  звернення до хліба
Ø Бери  хліба  стільки… ( скільки  з’їси);
Ø Ніколи  не  бери хліб  … ( брудними  руками);
Ø Не  загортай  хліб .. ( в  газету), бо погано себе будеш почувати;
Ø Не  клади  хліб у сумку ..( з  овочами, бо  захворієш).
Вихователь.  Дорогі діти!    Сьогодні  ви    навчились  не  тільки знаходити  нову, цікаву  інформацію, але й  правильно   володі-        ти  та  передавати  цікаві    факти,  ви  навчились застосовувати             свої    знання   на  практиці, здобули    нові, сучасні   знання про              професію  пекаря. Ви   стали  розумними,   творчими, навчились
лідерської  компетентності, творчо  розвились  як   особистість,             засвоїли  народні  традиції. символи    українського   народу.
 
Пам’ятаймо:  « Хліб – наше багатство!  Бережіть  і шануйте  його!»
Учень читає вірш « Пшениці шумлять на волі!»






Гра - квест   «Цінуй  і  бережи  своє здоровя!»

Підготувала  Качанова В.О., вихователь, спеціаліст вищої категорії,
учні  групи   9 заг.  і  9 спец. класів
06.02.20
Мета  гри:  гра – квест  -  інноваційна  форма  роботи з  учнями, це цікавий,    
і,  водночас,  ефективний    спосіб   засвоєння  учнями   нових   знань,  умінь, 
навичок, спонукає   дітей  до  аналізу  способу  життя,   викликати   бажання
вести  здоровий  спосіб   життя,  гра  забезпечить  створення  психологічних, 
і    виховних    умов     для   ефективної    взаємодії    у   групі,    самопізнання,
особистість, яка  володіє системою  знань про здоровя. готова протистояти
труднощам  та   негативним   чинникам  оточуючого   середовища.
Квест  – це  пригода.  Група    учнів   проходить  ряд    станцій, етапи,  де  з  
дітьми    дівчина « Здоровя»  проводить    ігри  і  задає  творчі   завдання,  дає
листки  з  маршрутом. Знайти  столик   можна  тоді,  коли   відгадаєш загадку.
Обладнання: карточки  - завдання, картинки . вислови   про   здоровя,
                          столики,  жетони.
                  
                                   Початок   гри  –  квесту
Правила  гри
1.Отримайте   маршрутний  листок , Відгадайте  завдання  і вирушайте  у  
     путь.
2.  Не  забувайте  про  правила  вихованості, почуття  поваги  до  інших.
3. Застосовуйте  при  виконанні  завдань  всі свої  знання, уміння. енергії.
Діти проходять  станції:
І   Станція  здорового  харчування  «Місто  корисної їжі»
ІІ  Станція    гігієни  « Символи  чистоти»
ІІІ  Станція  спортивних  « Спорт – здоровя»
ІV  Станція  цікавої  гри « Спортивна  площадка»

Учні відповідають на запитання:


1. Що  є  найбільшою  цінністю  у житті? ( Здоровя)
2. Що  таке  здоровя?  (Стан повного  фізичного, духовного  та  соціального
      благополуччя,  а  не   лише   відсутність    хвороб).
3. Від  чого   залежить  здоровя?   ( Від спадковості – 20%, від  медицини –
    10 %,   від екології – 20 %,  від  способу   життя – 5%)
4.  Що  таке   спосіб   життя ? (Співвідношення праці і  відпочинку, харчування,  
сон, характер  спілкування  з  людьми).
5.  Як  підтримувати  свою  фізичну  форму? (зарядка,  уроки  фізкультури
    активний   рух,    спортивні  заняття),
    На    станціях    дівчина  «Здоров’я»   зустрічає    учнів,   розповідає    про 
важливість  правильного  харчування,   дає   картки   з  малюнками,   зав-
даннями.   Перевіряє     відповіді    і    дає     жетон   різного    кольору    в    
залежності    від     правильного    виконання    завдань.
І  Станція   здорового  харчування «Місто  корисної  їжі»
Гра  « Візит  у  супермаркет»
Карточки  з   корисними і  шкідливими  продуктами,  кошик  для  покупок
І  відерце  для   сміття. Діти  ідуть  до  супермаркету  і  навантажують  кошик 
продуктами. В  кошик  корисні товари, а шкідливі  у  сміття.
Дівчина «Здоровя»  перевіряє, дає  жетон.
Гра « Антиреклама»
 На  другій  станції    малюнки  з  товарами, які рекламують по  телевізору. З  серії  малюнків   вибрати   на  свій  погляд    шкідливі    і   корисні.
Висновок , що  далеко   не  всі  реклами  рекламують  корисну  їжу,
Тільки  сама  людина  може   регулювати   харчування. Це  допоможе  їй 
зберегти   власне  здоровя  на  довгі  роки.
Діти   роблять  висновок    про  те,  що  для  здоровя   важливо   знати  що  і
коли  потрібно споживати, а  тому  із   запропонованих  продуктів  скласти
меню ( курка, банани, чіпси, хліб, масло, сухарики, газована  вода  та  інші).
 ІІ  Станція  гігієни  « Символи  чистоти»
Гра  « Мішечок  важливих  речей»
   У   корзину  скласти   речі, які   допомагають  людині   дбати  про  особисту 
гігієну .  Учні  дістають   із    мішечка   предмети  і   пояснюють  як  часто  вони
використовують  і  для  чого , і  чи  потрібні  ці   предмети  ( гребінець, мило.
пилочка  для   нігтів , носова   хустина,  зубна   щітка, мочалка. шампунь).  
Робота   з  плакатами, вислови про здоровя.
Діти   згадують    прислів я   про    здоровя
*    Як про здоровя  дбаєш, таким  його  й  маєш.
*    Існує     безліч    хвороб,  а   здоровя лише  одне.
*    Буде  здоровя, то  й  усе   буде.
ІІІ  Станція  спортивних  « Спорт -  здоровя»
Гра  « Природа  і здоровя»
У  конверті картинки  з   зображенням натуральних   ліків  і  корисних рослин.
Діти  відповідають  , для  чого   і  коли  люди   використовують рослинні ліки.
На  картинках : ромашка,мед, липа, часник, гірчиця,  цибуля , лимон.
Дівчина « Здоровя» дає  жетон.
ІV  Станція  цікавої  гри  «Спортивна  площадка»
Гра  « Небезпечні  забави»
Учні   по   картинках   називають небезпечні  ситуації, які  можуть  трапитись,   
і  що слід  робити,  щоб   зберегти   здоров’я.
Діти   грають   в   ігри   « Хто сильніший?», «Здоровя – це ..», « Хуртовина».
Дівчина  «Здоровя»   роздає    жетони ,   підводить   підсумки.
Ми  визначаємо  кращих  учнів, самих креативних, активних.
Учні    отримують    «Памятка   про   здоровя».

Висновки:   проведення   гри  -  квесту   сприяло     формуванню  в    учнів 
необхідної   компетенції,    закріплення   навичок,  нових    знань  з   теми
«  Цінуй    і   бережи    своє  здоровя!»,  формуванню   громадянина  сильної.
інтелектуально  –    розвиненої,   духовної    і   морально    зрілої   особистості,     

що   володіє   системою    знань   про  здоровя,   здоровий   спосіб  життя.   

З досвіду роботи вихователя Бондар Г.П.


З досвіду роботи Москаленко О.Л. 

З досвіду роботи Оношенко К.В.


 
 Знайомство з професіями
Рябич Тетяна Григорівна-вихователь, спеціаліст вищої категорії, старший вихователь

Конкурсна програма "Берегині"

Свириденко Н.М., Оношенко К.В., вихователі, спеціалісти вищої кваліфікаційної категорії

Мандрівка у світ природи

Рябич Тетяна Григорівна-вихователь, спеціаліст вищої категорії, старший вихователь









Немає коментарів:

Дописати коментар