Вихователь — це особа, яка за дорученням народу має повсякденний доступ до найдорожчого народного багатства — розуму, думок, почуттів дітей, підлітків і юнацтва. В. О. Сухомлинський

пʼятниця, 31 серпня 2018 р.


Звіт про роботу методичного об’єднання вихователів за 2017-2018н. рік
        Головна мета роботи методичного об’єднання вихователів  – це допомога педагогічним працівникам у реалізації актуальних завдань розвитку, удосконалення і підвищення професійного рівня, активізація творчого потенціалу.
Науково-методична робота МО вихователів у 2017-2018 н.р. організована навколо проблемного питання, над яким працює школа:  «Забезпечення учням з особливостями психофізичного розвитку можливостей для адаптації в соціальному середовищі та підготовки їх до трудової діяльності».
Основною метою роботи кожного вихователя було створення в групі оптимального позитивного мікроклімату, який би сприяв творчому саморозкриттю, саморозвитку кожного учня. З цією метою велася виховна робота, яка поєднувала як традиційні форми роботи (бесіди, години спілкування, виховні години), так і нетрадиційні (тестування, тренінги, диспути, КТС).
Всі виховні заходи були проведені з метою сприяння різнобічному й своєчасному розвитку пізнавальної діяльності вихованців, їх творчих здібностей, розвитку навичок комунікативного спілкування, формування культури мови й міжособистісних відносин, позитивної мотивації до навчальної й трудової діяльності, виховання здорового способу життя, бережливого ставлення до традицій і культури.
Протягом  2017/2018 навчального року було  проведено багато виховних заходів,  метою яких було поглиблення знань дітей про українську культуру та її історію, прищеплення комплексу загальнолюдських, патріотично-національних норм та  збереження історичної пам’яті про Перемогу у Великій Вітчизняній війні, заходи щодо вшанування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті. Під час роботи використовувались різні форми виховної діяльності.  Так, до Дня захисника України були проведені спортивні змагання та екскурсія до краєзнавчого музею. В нашій шкільній бібліотеці була організована тематична виставка присвячена боротьбі за незалежність України у ХХ столітті.
Слід зазначити, що до конкурсів та заходів з національно-патріотичним і суспільно-корисним змістом діти відносяться дуже відповідально. З пошаною учні відносяться до учасників бойових дій на Сході, зі співчуттям та розумінням   відносяться до дітей зони АТО. Вихованці  прийняли активну участь в  акції «Напиши листа воїну АТО» . Проводилися „Уроки пам’яті”; тематичні бесіди, присвячені 71-й річниці визволення України від фашистських загарбників та 73 річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, заходи з нагоди визволення м.Знам’янки від фашистських загарбників.
Проводилась робота, що сприяла  вихованню у дітей поваги і до минулого України. До Дня пам’яті жертв голодомору вихователями в групах були проведені виховні години; педагогом-організатором - круглий стіл «Причини і наслідки Голодомору 1932-1933 рр.»; перегляд документального фільму «Голодомор»; тематична лінійка «Пам'ять не стерти роками» та акція вшанування пам'яті невинних жертв голодомору «Запали свічку». Педагогом-організатором та бібліотекарем Карнаух В.Г. проведено урок пам’яті «Тут їх триста полягло», присвячений героям Крут.
З метою виховання української молоді в дусі національних традицій в школі проходив тиждень патріотичного виховання (10.10. – 16.10.), в рамках якого було проведено Конкурс патріотичної пісні та спортивні змагання «Козацькі забави».
Цікаво та змістовно пройшов захід присвячений дню Європи  - Єврофест – 2018.
Вихователями 1 заг. класу Качановою В.О., Поцілуйко Т.М. було проведено    відкриті  заходи – творчий портрет «Берегиня роду – українська хустка» та свято  «Осінь, до побачення, і за все спасибі».
 Робота учнів 2 заг. класу під керівництвом Пустового Р.С. «Золотий олень» зайняла І місце на виставці «Знай і люби свій край» та була відправлена на конкурс до міста Кропивницький. 
Вихователями 5 заг. класу РябичТ.Г., Шпак А.І. проведені пізнавальна година "Символи моєї  держави", "Кожному мила своя сторона"- конкурс малюнків,"Моя мала Батьківщина"- усний журнал.
Цей напрямок є одним з провідних у роботі в групі 3;4 спец. класів (вих. Амброс В.В., Москаленко О.Л.). Для його реалізації було проведено відкритий захід: свято «Сторінками казок Школи під голубим небом», Заочна екскурсія: "Вулицями рідного міста (села)",
Вих. Бажан С.В. 8;9 спец. кл. - година пам'яті жертв Бабиного Яру  «Без терміну давності… Трагедія Бабиного Яру», година пам'яті  «Герої не вмирають»
  - Цікаві та змістовні заходи було проведено вихователями 6 заг. класу Авдієнко Т.С. та Савєльєвою Т.М. - «Уявна подорож Запорізькою Січчю» (спільно з 8-9 заг. класами) та зустріч у Клубі допитливих «7 чудес України».  Такі інтерактивні заходи вчать дітей використовувати ІКТ-ресурси, проявляти свої здібності та розкривати потенціал, поліпшують дружню атмосферу у колективі та зміцнюють відносини з старшими товаришами.
Цікаво пройшло засідання круглого столу «Славетні українці»-10 спец., заг.; 12 класи ( вих. Старіченко О.В.),
Згідно з планом роботи школи, у відповідності до нормативних документів з питань попередження всіх видів  травматизму та охорони життя і здоров'я  учнів,  у 2017-2018 н.р. було проведено відповідну роботу. Це, перш за все, систематичне проведення бесід по застереженню дитячого травматизму передбачених Міністерством освіти і науки України: «Правила дорожнього руху», «Правила протипожежної безпеки», «Запобігання отруєнь», «Правила безпеки при користуванні газом», «Правила безпеки  з вибухонебезпечними предметами», «Правила безпеки на воді», «Правила безпеки користування електроприладами, при поводженні з джерелами електроструму», «Я обираю здоровий спосіб життя». Особлива увага приділялась бесідам з учнями та їх батьками щодо попередження травматизму у побуті, під час гри, прогулянок тощо.
         з 11 до 15 вересня  проводився Тиждень знань безпеки життєдіяльності на тему: «Ми – за безпеку руху!». Кращими були вихованці 5 заг.класу (вих. Рябич Т.Г., Шпак А.І.) Діти   розробляли пам'ятки-буклети "Небезпечні та безпечні місця переходу вулиць нашого міста"
         з 06 до 10 листопада Тиждень знань безпеки життєдіяльності на тему: «Сірники не чіпай – вогонь не закликай!»
з 12 до 16 лютого Тиждень знань безпеки життєдіяльності на тему: «Найбільше багатство – здоров’я». Так, вихованці 5 заг.класу (вих. Рябич)  виготовили плакат-пам'ятку «Бережи здоров'я!», а учні 12 випустили газету «Як бути здоровим» (вих. Старіченко О.В.)
з 16 до 20 квітня Тиждень знань безпеки життєдіяльності  на тему: «Жити цікаво та безпечно». Кращими були вихованці 8;9 спец. класів (вих. Бажан С.В.)  Проведено пізнавально – розважальну годину «Якщо хочеш бути здоровим»; хвилинка корисних порад «Шкідливі звички заважають усім».   Також треба відмітити роботу вихователів Гладкої І.В. та Башняка Є.М.  по зміцненню та покращенню стану фізичного здоров`я учнів. Проведено: година здоров’я «Щоб бути здоровим», круглий стіл «Здорові діти – здорова нація», тренінг «Скажи шкідливим звичкам – ні!».
З 4 по 9 вересня в школі проводився Олімпійський тиждень, в рамках якого відбулося спортивне свято «Олімпійці серед нас» (Ягодзінська Л.О., Кришній О.А., Нетьосов С.А.).         Вихованню дбайливого ставлення до свого здоров’я сприяє проведення спортивних годин та гурткових занять.Наші діти грають у футбол, волейбол та мають у цьому не абиякі успіхи. Наші спортсмени приймали участь у змаганнях з футболу у м. Кропівницькому (15.03), а в районних змаганнях у с. Дмитрівці 10.05 наша старша футбольна  команда виборола І місце. Молодші вихованці 17.05. на цих самих змаганнях вибороли ІІІ призове місце. На змаганнях з легкої атлетики вихованці Деревянко Яна, Шепокін Денис, Паращуки Ярослав та Святослав достойно відстоювали честь нашої школи. Успішно наші вихованці виступили і на змаганнях з шашок та шахів у м.Олександрії - Шепокін Д., Яровий Д. привезли дипломи різних ступенів.
Завдяки різновіковій та різногалузевій спрямованості гуртків та секцій, гуртковою роботою охоплені майже усi учні школи.
У школі приділяється велика увага попередженню правопорушень серед підлітків, правовому вихованню. Школа  підтримує тісний зв’язок з органами правопорядку, службою у справах дітей.Так, на протязі року, здійснено низку заходів представниками цих служб.  Була проведена профілактична робота щодо порушення дітьми норм поведінки, а представники  центру зайнятості провели урок-попередження «Торговля людьми».
В групах ця робота має один з пріоритетних напрямків. Так в групі 10 заг.,10 спец. та 12 класів проведена відверта розмова в «Твої права закінчуються там, де починаються права іншого» (вих. Свириденко Н.М.)
8;9 спец. класи (вих. Бажан С.В.) - Хвилинки  доброти: «Людина починається з добра», «Що означає жити серед людей» ;
7 заг., 7 спец. кл.( вих. Гладка І.В.) -  Усний журнал «Чуйність і доброта – два крила, на яких тримається людство»
Велика робота у цьому напрямку проводиться вихователями груп початкових класів: Скринік В.М., Пустовим Р.С., Москаленко О.Л., Амбросом В.В., Яловенко І.М., Волошиною Г.Г., Качановою В.О., Поцілуйко Т.М., Ємченко Х.О., Сульженко А.В. Всі виховні заходи з молодшими вихованцями проводилися  з метою вивчення основних правил повсякденного етикету і бажання виконувати їх, уміння поводитися згідно правил культури поведінки;  розвитку навичок комунікативного спілкування, формування культури мови, позитивної мотивації до навчальної й трудової діяльності, розуміння високої цінності людського життя, прагнення будувати свої взаємини з людьми за законами совісті, добра і справедливості.
 З цією метою вихователем 2а,б спец. класів Сульженко А.В. була проведена бесіда-гра «Чарівний світ Дружби», вих. 3;4 спец. класів  Амброс В.В., Москаленко О.Л. виховна година: "Ми всі – єдина сім’я", виховна година: "Вчимося бути добрими людьми", хвилинка роздумів: "Мої «хочу», «можу» і «треба».
 Активністю у прагненні людського спілкування відрізняються вихованці 6;7 спец. класів (вих. Марталога І.В., Патлай О.О.) Діти самі активні відвідувачі міської та шкільної бібліотек, а також активні учасники усіх шкільних конкурсів та заходів.   
 Вихованці усіх груп були активними учасниками флеш мобу «Стрічка миру» (21.09.17).
Всі вихованці школи задіяні у гуртках. Так учасники хореографічного гуртка (керівник Часник Т.М.) приймають участь у всіх загальношкільних святах,а  на заняттях гуртка декоративно-ужиткового мистецтва(керівник  С.І.)діти  виготовляють гарні поробки, якими потім прикрашають класи та спальні кімнати.
 Уміння жити і працювати в суспільстві – один з головних навичок подальшої адаптації дітей до соціального оточення.
Цю тематику розкривали учні 10 заг., 10 спец.та 12 класів під час проведення круглого столу «Хто Я?»( вих. Свириденко Н.М.)
Учні 6 заг. класу(вих. Савєльєва Т.М., Авдієнко Т.С.) прийняли участь у акції 16 днів без насильства: створили газету «Мій світ без насильства».
Вихованцями групи 2а,б спец. класів (вих. Сульженко, Ємченко) був створений плакат «Стоп насильству» також діти разом з вихователями робили плакати на тиждень Правових знань.

З метою формування екологічної культури, розкриття взаємозв’язку природи і суспільства протягом року проводились акції по прибиранню та озелененню шкільного подвір’я. Учні школи стали учасниками акції «Зустрінь пернатого друга», а 12.04. – учасниками обласної акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках». Також діти двічі відвідували рекреаційний пункт відпочинку «Лісовичок» і ДП «ЧОРНОЛІСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО».
Конкурс малюнків "Фарби осені", виховна година "Збережемо красу природи", скринька народної мудрості "Природа в загадках, прислів'ях, приказках та віршах", інформаційно – пізнавальна хвилинка "Тварини восени потребують твоєї допомоги" – заходи проведені в групі 3;4 спец. кл.(вих. Амброс В.В., Москаленко О.Л.)
Екологічне виховання є значним потенціалом для соціалізації особистості, формування системи цінностей, навичок, орієнтованих на життєво-практичну діяльність. Саме з такою метою було проведено відкритий захід з учнями  групі 3-4 загальноосвітніх класів – брейн-ринг «Екологічна мазаїка» ( вих. Лимаренко Л.В.).
7 жовтня вихованці разом з класними керівниками, вихователями та батьками прийняли  активну участь у святі осені -  «Осінній ярмарок». Перше місце та  цінний подарунок одержали вихованці групи 8;9 заг. класів(вих Горієнко Л.Д., Саєнко О.В.).   
Ціннісне ставлення до праці  учнів  було направлене на дбайливе відношення до  праці, а також на вироблення таких якостей як: чистота, порядок, акуратність, охайність. В рамках даного напрямку були проведені різні заходи, трудові десанти (з прибирання спалень, класних кімнат, пришкільної території), хвилинки корисних порад та ін. Зокрема навесні діти активно допомагали у висаджуванні, а в подальшому і в поливі зелених рослин  на території школи, а також разом із вихователями висаджували квіти на клумбі. Традиційними в нашому закладі стали акції «Чисте подвір’я – чисте довкілля».
  Спеціалістом  Міського центру зайнятості Волковою А.Є. було проведено бесіду з учнями 10 спец. кл., 11; 12 класів щодо вибору майбутньої професії, проводились індивідуальні консультації. Круглий стіл «Ким бути?», консультативна година «Твоя майбутня професія», цікава зустріч «Професія моїх батьків» - заходи, що були проведені в групі 10спец., 10 заг.; 12 класах(вих.Свириденко Н.М., Старіченко О.В.)
Продовжуючи виховну роботу у напрямку забезпечення учнів з особливостями психофізичного розвитку можливостями для адаптації в соціальному середовищі та підготовки їх до трудової діяльності, вихователі працювали над створенням сприятливих умов для всебічного розвитку дітей, формуванням демократичного світогляду, ціннісних орієнтирів, засвоєнні загальноприйнятих морально-етичних норм, над вихованням любові до своєї землі, природи, мови, над формуванням правової культури, усвідомленого ставлення до правил здорового способу життя.
2017-2018 навчальний рік проходив під девізом  «Назустріч 100-річчю з дня народження В.О.Сухомлинського». Вихователь Рябич Т. Г. приймала участь в обласній педагогічній олімпіаді – конкурсі  до 100-річчя з дня народження В. Сухомлинського. Стала переможцем, зайняла 2 місце.
Аналізуючи стан виховної роботи МО вихователів варто сказати, що пріоритетними на сучасному етапі були:
- використання сучасних інформаційних технологій в навчально-виховному процесі школи;
- збереження морального, фізичного та психічного здоров’я підростаючого покоління;
- виховання патріотизму, громадянських якостей особистості;
- розвиток у дітей творчих здібностей, підтримка обдарованих дітей.
А ще, хочеться згадати слова К.Д.Ушинського: “ …у вихованні все повинне ґрунтуватися на особистості вихователя, тому, що виховна сила виливається тільки з живого джерела людської особистості. Ніякі статути і програми, ніякій штучний організм закладу, як би хитро він не був придуманий, не може замінити особистості в справі виховання”. Ці слова залишаються актуальними і сьогодні. Тому – навчаємося, самовдосконалюємося, працюємо далі.


Немає коментарів:

Дописати коментар