Вихователь — це особа, яка за дорученням народу має повсякденний доступ до найдорожчого народного багатства — розуму, думок, почуттів дітей, підлітків і юнацтва. В. О. Сухомлинський

понеділок, 18 вересня 2017 р.

З 11.09.2017 р. по 15.09.2017 р. у Знам’янській спеціальній загальноосвітній школі-інтернат І-ІІІ ступенів був проведений тиждень безпеки на дорозі «Ми – за безпеку руху!», метою якого було закріплення знань та вмінь безпечної поведінки на дорозі. Проблема дорожньо-транспортних пригод за участю дітей дуже серйозна, тому виховна робота в цьому напрямку вкрай необхідна. Вихователі провели різноманітні заходи, які вчили дітей свідомому ставленню до власного життя та здоров’я, розумінню важливості знань правил дорожньої безпеки.

Вихователем Скринік В.М. був проведений урок – презентація «Світ дорожніх знаків».  На занятті учні за допомогою цікавої презентації познайомились з групами дорожніх знаків, їх виглядом та призначенням. Учні пригадували, де вони бачили ті чи інші знаки у своїх населених пунктах. Для закріплення набутих знань дітям був запропонований перегляд цікавого мультфільма про пригоди Смішариків в Країні дорожніх знаків. Також учні розмалювали ті знаки, які запам’ятали. Заняття в групі пройшло цікаво та весело.
Відомо, що найдорожчий скарб людини - це її власне здоров'я і життя. Всі ми знаємо,що з кожним роком чисельність автомобілів зростає. Тому, щоб вберегтися, треба дотримуватися певних правил.
Саме з цієї причини з учнями 2-А та 2-Б спеціальних класів було проведено захід - презентацію "Правила дорожнього руху". Під час проведення діти активно співпрацювали з вихователем, розширювали свої знання з правил дорожнього руху. Група дізналася більше про облаштування доріг, роботу світлофора, дорожні знаки та їх значення. Учні запам'ятали та вивчили правила безпечної гри з м'ячем, катання на велосипеді. Найкращими були всі учні,всі активно співпрацювали.
12.09.17 року  для учнів  8-9 заг., 7-8 спец. класів, вихователями Саєнко О.В., Соколовою Н.А.. Виховний захід було проведено з метою поглиблення знань вихованців  про правила дорожнього руху та навичок поведінки на дорозі.
Діти приготували самостійно стисле повідомлення про основні правила поведінки на дорозі учасників руху;взяли активну участь у вікторині ” Дорожні знаки ” та розгадуванні кросворд “ Безпека ”, проявили свої творчі здібності, креативність та знання правил техніки безпеки. Вихованці  дізнались про різновиди та значення  дорожніх знаків та їх значення для всіх учасників дорожнього руху.
Найактивнішими були Гурай У., Маринко Є., Лень Е., Наливайко Ю., Усатенко А., Подерня В., Руденко Д., Кабанцова А.
12 вересня 2017 року вихователем Поцілуйко Т.М. для учнів 1 загальноосвітнього класу було проведено виховний захід  «Правила  дорожні знати кожному годиться».
На заході діти познайомилися з роботою світлофора та  із  основними дорожніми знаками. Особливу увагу приділили дорожнім знакам для пішоходів, а також шляху  із дому до школи. Першокласники  дуже активно приймали участь у цьому заході, відповідали на запитання, відгадували загадки  та також  пограли  в   гру «Сигнали світлофора».
Найактивнішими були наступні учні:  Тарасенко Анастасія, Горщак Євген, Гріщенко Максим та Карабанова Ольга.
12.09.17 р. учні 7,10 та 12 класів разом з вихователями Башняком Є.М. та Старіченком О.В  провели практичне заняття «Види дорожніх знаків та дорожня розмітка».  
Під час проведення заходу  діти повторили,  узагальнили та систематизували знання про правила дорожнього руху та дорожні знаки, навчилися застосовувати свої знання в певних життєвих ситуаціях, продовжили розвивати увагу, спостережливість, логічне мислення, мову, пам’ять, уміння орієнтуватися на вулицях за допомогою дорожніх знаків та дійшли висновку, що знання правил дорожнього руху, уважність, обережність на дорогах -  це запорука власної безпеки.
12.09.2017 р. вихователь Рябич Т.Г. разом з вихованцями групи 5 класу провели тематичну вікторину «Знавці правил дорожнього руху».    
Метою заходу було ознайомлення  учнів з місцями безпечного переходу проїжджої частини дороги, із дорожніми знаками, закріпити і актуалізувати знання учнів про дорожній рух і правила безпечної поведінки на вулицях; розвивати пізнавальні інтереси, уміння орієнтуватися на вулицях міста; виховувати культуру поведінки на вулицях.
 Діти відгадували загадки про правила поведінки на дорозі, давали відповіді на запитання, моделювалися ситуації, щодо того, як правильно переходити дорогу, якщо в зоні немає переходу, що треба робити, коли їде машина швидкої допомоги із ввімкненою сиреною та інше, виконували цікаві завдання.
Захід мав велике пізнавальне значення. Вихованці зрозуміли, що нехтуючи правилами дорожнього руху, люди можуть стати жертвою своєї необдуманої поведінки. Адже транспорт може бути не тільки корисним, а й небезпечним, якщо не знаєш правил дорожнього руху.
Вкінці заходу учні відобразили свої знання у малюнках та переглянули презентацію, відео про ДР.
Найактивнішими були: Зайцев Д., Шевченко Д., Марчук С., Котік К.
12.09.2017 р. бібліотекарем Карнаух В.Г. спільно з бібліотекарем Центральної дитячої бібліотеки було проведено захід «Безпека дорожнього руху», для дітей 4, 5 заг., 6 спец. класів .
Метою заходу було закріплення знань правил дорожнього руху. Діти переглянули тематичний мультфільм, розгадували загадки та кросворд, ознайомились з дорожніми знаками.
 Самими активними були: Горщак Олександр, Заєць Дмитро. 
Дякуємо всім хто завітав до бібліотеки!!!
13 вересня у групі 3-4 спеціальних класах, вихователем Москаленко О. Л. був проведений захід: Ситуаційно – рольова гра: «Дорога до школи».
На заході діти повторили правила дорожнього руху; закріпили вміння правильно переходити вулицю; повторили призначення дорожніх знаків; розвивали логічне мислення, увагу, спостережливість; виховували бережливе ставлення до свого життя та до життя інших. Виховували культуру поведінки, розвивали пам’ять, мислення, зв’язне мовлення, формували життєву компетентність щодо особистої безпеки під час руху на дорогах. Дітям було запропоновано. З меншими вихованцями повторили основні кольори.
  Наприкінці заходу вихованцям, було запропоновано погратися в рухливу гру «Подорожуємо зі    Світлофором», під час якої, діти вивчили напам’ять  у віршованій формі накази Світлофора.                              
     Діти  активно з цікавістю та задоволенням  приймали участь у заході.
13.09.17 р. класний керівник 6-го загальноосвітнього класу Авдієнко Т. С., та вихователі 6-го загальноосвітнього класу Савельєва Т. М. і  8-9 -х загальноосвітніх класів Горієнко Л. Д. провели тренінг " Чи ти знаєш, пішоходе, правила дорожні?".
 Вікторина, конкурс на кращого знавця правил дорожнього руху допомогли дітям пригадати основні правила безпеки на дорозі.
Практична частина тренінгу сприяла закріпленню знань та вмінь у реальних умовах. Приклади життєвих ситуацій показали вихованцям наскільки небезпечна легковажність, несвідомість та ризик, коли вирушаєш в дорогу.
Під час проведення тренінгу найактивнішими були: Довженко Георгій, Гурай Уляна, Бакаляр Ігор, Зейкан Юлія.

14.09.2017 в групі 6,7 спец. класів було проведено інформаційну годину «Щоб не трапилось біди – правил дорожніх дотримуйсь завжди» .
Метою заходу було поглибити знання вихованців про правила дорожнього руху; повторення основних правил пішоходів, велосипедистів, мотоциклістів, пасажирів; ознайомити дітей з правилами переходу дороги за несприятливих умов; сприяти розвитку мовлення, мислення, пам’яті, навичок поведінки на дорозі; виховувати повагу до оточуючих, увагу, правила ввічливості, спостережливість, дисциплінованість, відповідальність за збереження власного життя.
15 вересня в групі 10; 12 заг. Та 10 спец. класів була проведена вікторина «І знов про правила безпечної дороги…».
Мета вікторини: закріпити і актуалізувати знання учнів про дорожній рух і правила безпечної поведінки на вулицях; стимулювати пізнавальну діяльність учнів; розвивати логічне мислення,  вміння та навички застосовувати теоретичні знання на практиці; виконувати нестандартні завдання; узагальнювати і систематизувати вивчений матеріал, вибирати головне, робити висновки.
Виховувати: дбайливе ставлення до свого життя та здоров'я, культуру поведінки на вулицях.
Вихованці із задоволенням відповідали на запитання, відгадували загадки та розв’язували кросворди на «дорожню» тематику.
Кращими були Кучерява Дар’я, Шепокін Денис, Деревянко Яна, Гайдук Ліза.
15.09.17 учнями 5 заг.та 6,7 спец. класів був проведений захід Ми - пішоходи та преглянутий документальний фільм про ДТП дітей на дорогах.   Переглядаючи фільм діти побачили випадки порушень дітьми правил дорожнього руху,усвідомили причини і наслідки які можуть буть коли не дотримуєся правил дорожнього руху.Обговорили в групі між дітьми ситуації та можливості уникнення дитячого травматизму на дорозі.Закріпили та повторили правила поведінки на дорозі.Провели уявну гру " Ми - пішоходи"Де діти показали свої знання.Закріпили поняття про відповідальне ставлення та збереження здооров'я на дорозі.












Немає коментарів:

Дописати коментар